Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ BELL ΑΠΟ ΑΡΤΑ


Aquaponics Ενυδρειοπονία (Arta - Greece)



Ένα πολύ ωραίο σύστημα που έφτιαξε ένας αναγνώστης μας ακολουθώντας τις οδηγίες από το site μας ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΥΔΡΕΙΟΠΟΝΙΑΣ.


  1. Το έστησα και λειτουργεί τέλεια.
    Το αποτέλεσμα εδώ : http://www.youtube.com/watch?v=H_gau3NLLf4
    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια Bell πολύ ωραίο σύστημα με άριστη ανάπτυξη! Είδα οτι προσέθεσες και ένα κουβά στο σχέδιο. Έχεις βάλει duckweed μέσα, είναι κάποιο είδος φίλτρου ή είναι ένα δοκιμαστικό deep water culture; Θα με ενδιέφερε να μοιραστείς τις εντυπώσεις σου και να μας πείς λίγο για την πορεία του συστηματος απο το ξεκίνημα... Εάν βέβαια το επιθυμείς...
    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το σύστημα στήθηκε λίγο πριν το Πάσχα 2012.
    Για υπόστρωμα των φυτών έβαλα μια στρώση χαλίκι και πάνω χαλίκια αργίλου. Η άργιλος είναι καλό υλικό ευκολοδούλευτο μεν ακριβό δε αλλά φυτά που παίρνουν ύψος θέλουν στήριγμα αλλιώς τα παίρνει ο αέρας.
    το στρώσιμο χωρίς ψάρια πήρε περίπου ένα μήνα. Δεν χρησιμοποίησα έτοιμα παρασκευάσματα για την ανάπτυξη των βακτηριδίων αλλά μόνο 500ml ούρα τα οποία έριξα στην δεξαμενή των ψαριών σε τρις δόσεις ανά 10ημερο.
    Το ph του νερού ήταν 7.6. προσπάθησα να το ρίξω με χυμό λεμονιού και ξίδι αλλά χωρίς αποτέλεσμα και το άφησα όπως ήταν.
    Από την πρώτη μέρα φύτεψα πέντε ρίζες βασιλικό. Όσο διαρκούσε το στρώσιμο η ανάπτυξη τους ήταν μηδενική αλλά όταν έστρωσε άρχισαν και αυτά να αναπτύσσονται.
    Τα πρώτα ψάρια που έβαλα ήταν τέσσερα χρυσόψαρα μεγέθους περίπου 5cm (τώρα έχουν φτάσει τα 15 cm περίπου). Αρχές Ιουνίου πρόσθεσα 7 μεγάλα τιλαπια αλλά δυστυχώς σε διάστημα 4 μηνών σταδιακά έχω χάσει τα 6. τα συμπτώματα που παρουσίαζαν ήταν τα ίδια. Κολυμπούσαν στην επιφάνεια του νερού και έβγαζαν κόκκινες κηλίδες στο δέρμα τους. Δεν έψαξα τα αίτια αλλά πιθανόν να χρειάζονταν μεγαλύτερη δεξαμενή.
    Η τροφή των ψαριών είναι μαρούλια, αγγούρια, καρότα και μια έτοιμη τροφή (δώρο) για τσιπούρα-λαβράκι.
    Τα φυτά που έχω βάλει μέχρι τώρα με θετικά αποτελέσματα είναι βασιλικός, σέλινο, μαιντανος, πιπεριες, κρεμιδι, καρότο. Σε ανάπτυξη είναι τα λαχανα, μπροκολο, κουνουπιδι. Πιάνουν λίγη πράσινη κάμπια αλλά αφαιρείται εύκολα.
    Αποτυχία είχα με τις μελιτζάνες. Ενώ αναπτύσσονταν κανονικά και εμφανίστηκε καρπός γεμίσανε με μελίγκρα και μυρμήγκια. Προσπάθησα με ένα διάλυμα νερό-σαπούνι-οινόπνευμα να τα εξοντώσω χωρίς αποτέλεσμα.
    όσο αναφορά για τον κουβά επειδή κάποια στιγμή το νερό στη δεξαμενή ήταν πολύ θολό και μύριζε κάπως έφτιαξα φίλτρο χρησιμοποιώντας τον κουβά και πλαστική σήτα για παράθυρα. Το αποτέλεσμα ήταν νερό πεντακάθαρο χωρίς μυρουδιές.
    Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος. Για ανθρώπους που πιάνουν τα χέρια τους και τους αρέσουν οι πατέντες είναι ότι πρέπει. Ελπίζω Θεού θέλοντας και τρόικας επιτρεποντος να προχωρήσω σε κάτι μεγαλύτερο.
    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία περιγραφή! Εύχομαι να προχωρήσεις σε κάτι μεγαλύτερο! Για τα ψάρια που πεθαίνουν !) απο που πήρες τα ψάρια; 2)τι παραμέτρους του νερού έχεις; 3) πρόσθεσε τυροκομικό ή αλάτι για ενυδρείο 2-4 κουταλιες της σούπας και αύξησε την θερμοκρασία της δεξαμενής σου. Γενικά τα τιλάπια είναι πιο ευάλωτα ψάρια από τα χρυσόψαρα. Σε ένα σύστημα 200 λίτρων μπορείς να βάλεις από 3-12 τιλάπια χωρίς προβλήματα...



3 σχόλια:

  1. Γεια σας και από μένα. Γράφω για να καταθέσω και την δική μου εμπειρία. Και εγώ έφτιαξα λίγο πριν το Πάσχα 2012 ένα σύστημα με παλετοδεξαμενή την οποία την έκοψα με τροχό προσθέτωντας μπαλάκια αργίλου που χρησιμοποιούν στην υδροπονία. Όλη η έρευνα άρχισε να γίνεται από ξένα blog, site και από youtube. Έτσι η πατέντα με το bell siphon δεν είχε μεγάλη επιτυχία και αποφάσισα να βάλω χρονομετρητή ενεργοποίησης της αντλίας. Το λάθος μου ήταν ότι εγώ έβαλα πέστροφες, ένα πολύ ευαίσθητο ψάρι. Παρ' όλα αυτά όλα πήγαιναν καλά και τα ψαράκια μεγάλωναν γεμάτα υγεία μέχρι ... που ήρθε ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού γύρω στα τέλη Ιουνίου. Επειδή η πέστροφα ζει μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Ψόφησαν όλα από τη ζέστη (παρ' όλο που βρίσκονταν σε ίσκιο). Παρ' όλα αυτά συνέχισα να το λειτουργώ χωρίς ψάρια αλλά τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. 2-3 μικρές ντοματούλες και 2-3 αγγουράκια με εμφανή σημεία κιτρινίσματος των φύλλων (ένδειξη έλλειψης σιδήρου εξαιτίας της έλλειψης γης και των θρεπτικών συστατικών της). Έτσι εγκατέλειψα την προσπάθεια αν και κάποια στιγμή μπορεί να το δοκιμάσω πάλι. Είναι ένα πείραμα για εμάς τους ερασιτέχνες που δεν ξέρουμε πως θα πάει. Θέλει υπομονή αφού δεν κατέχουμε όλη την τεχνογνωσία. Εξάλου τα φαγώσιμα ψάρια (τιλάπια για ζεστό νερό ή κυπρίνο για κρύο) είναι δύσκολο να τα προμηθευτούμε σε όλη την Ελλάδα. Αυτός είναι ένας σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας που ίσως κάποιος που το έχει ψάξει να μας δώσει κάποιες πληροφορίες. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημέρα στο χωριό εχω ενα χωράφι 3 στρέμματα. αξίζει να ασχοληθώ επαγκελματικα με την ενυδροπονεια η θέλει μεγαλύτερη έκταση και ποιο είναι το κόστος εγκατάστασης για το στρέμμα περίπου ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαβάζω εδώ και λίγο καιρό για την ενυδρειοπονία και θα με ενδιέφερε να δω από κοντά το σύστημα του Bell από την Άρτα. Πώς μπορώ να έρθω σε επαφή μαζί του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

αναζητηση