Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Cyprinus carpio , ΚΥΠΡΙΝΟΣ Ο ΚΟΙΝΟΣ

Cyprinus carpio , ΚΥΠΡΙΝΟΣ Ο ΚΟΙΝΟΣ

Το όνομα κυπρίνος είναι ελληνικό και χρησιμοποιήθιηκε για πρώτη φορά από τον Αριστοτέλη το 384–322π.Χ. Πιθανόν να προέρχεται από την λέξη "Κυπρίς" η οποία αποτελούσε το δεύτερο όνομα της θεάς Αφροδίτης και υποδήλωνε την γονιμότητα και τον θόρυβο της αναπαραγωγής.

Κοινό όνομα : Κυπρίνος, σαζάνι, γριβάδι, κάρπα, τσάφα, καρλιώτικο,μποτσικάρι, γκοτζάρι, τσουκάνι. 
Οικογένεια : Cyprinidae
Γένος : Cyprinus
Είδος : Cyprinus carpio (Linnaeus, 1758)
Μορφολογία: ψάρι δυνατό, μακρόστενο σε σχήμα "οβίδας" με μεγάλα λέπια και  χρώμα κίτρινο–καφέ.
                  
Διαφορές δύο φύλων: τα αρσενικά έχουν μεγαλύτερο μήκος κεφαλής, μικρότερο ύψος σώματος, ελαφρά μεγαλύτερους μύστακες και μήκος πτερυγίων. 

Φυσικό περιβάλλον: ο κυπρίνος προτιμά ρηχά νερά (π.χ.λίμνες), χωρίς πολύ κινητικότητα με αρκετό ίζημα πλούσια σε πλαγκτον αλλά και βλάστηση. O Κυπρίνος ψάχνει την τροφή του κυρίως στον πάτο του βυθού, αλλά θα κινηθεί και στο μεσαίο αλλά και στα υψηλότερα στρώματα νερού.                                  

Συνθήκες ομαλής διαβίωσης
pH: 6,5-9,0 
θερμοκρασία: 3-35 °C  (μέγιστη ανάπτυξη μεταξύ 23-30 °C)
DO: ο κυπρίνος αντέχει σε χαμηλές συγκεντρώσεις διαλυμένου οξυγόνου 0.3-0.5 mg/L
Διατροφή: παμφάγο είδος ψαριού, μπορεί να τραφεί σαν φυτοφάγο με φύλλα από υδρόβια φυτά ή σπόρους, αλλά προτιμάει να ψάχνει το βυθό για έντομα, γαρίδες, ζωοπλαγκτόν, σκουλήκια και γαρίδες, ή καραβίδες. (pellets λαχανικών,catfish tablets,γαρίδες, σκουλήκι, τροφή για χρυσόψαρα) 
Μέγεθος: μέγιστο μέχρι 122 εκ., στην ηλικία του ενός έτους έχει μέγεθος 4,5 εκ και βάρος 0,6-1,0 Kg περίπου, ενώ σε ηλικία δύο ετών αποκτά μέσο μέγεθος 6,2 εκ. και 1 με 2 κιλά βάρος. Το μέγεθος εξαρτάται πέρα από τις συνθήκες διαβίωσης και διατροφής, και από το κλίμα της περιοχής που μεγαλώνουν. Σε ηλικία 3 -4 χρόνων το μήκος του φτάνει τα 20-40 εκατοστά και το βάρος του τα 3kgr - 4kgr.
Ηλικία: ο κυπρίνος συνήθως ζεί μέχρι 11 χρόνια, ενώ έχει καταγραφεί και ψάρι που έζησε 47 χρόνια μέσα σε τεχνητή λιμνούλα.  
 Αναπαραγωγή: ο κυπρίνος θεωρείται αναπαραγωγικά ώριμος μετά τα τέσσερα χρόνια ηλικίας. Η τεχνητή αναπαραγωγή γίνεται με την χρήση ορμονικής υποκατάστασης (υπόφυση).Η φυσική αναπαραγωγή του κυπρίνου εξαρτάται από τις εποχές και από τα ιδιαίτερα κλιματικά χαρακτηριστικά. Στις περιοχές με ηπειρωτικό κλίμα, συνήθως ο κυπρίνος είναι "γεννητικά ώριμος" την άνοιξη.
Ο κυπρίνος, μπορεί να αναπαραχθεί με φυσικό ή τεχνητό τρόπο σε οποιοδήποτε μέρος της γης, αν η θερμοκρασία του νερού, φθάνει στους  17 – 22 °C (ιδανικά 20 °C) για 3 – 4 μήνες και βρεθεί το κατάλληλο περιβάλλον αναπαραγωγής.
Το "περιβάλλον αναπαραγωγής" καθορίζεται από τους παρακάτω παράγοντες:
1) θερμοκρασία νερού 17 – 22 °C σταδιακά αυξανόμενη
2) υλικά-μέρη όπου θα "προσκολληθούν" τα ωάρια και θα προστατευθούν οι προνύμφες από το να φαγωθούν από τα ενήλικα ψάρια
3) παρουσία και των δύο φύλων
4) απουσία τοξικών ουσιών και τιμή διαλυμένου οξυγόνου > 5 mg/L.
Σε γενικές γραμμές είναι μάλλον εύκολο να αναπαραχθεί ο κυπρίνος σε ένα ενυδρειοπονικό σύστημα.
Ασθένειες: Ο κυπρίνος είναι ανθεκτικός στις ασθένειες σε όλα τα στάδια της ζωής του. Οι συνήθεις ασθένειες και παθολογικά προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί είναι: η Saprolegnia κατά την διάρκεια της επώασης των ωαρίων, παρασιτικές ασθένειες στο στάδιο του γόνου που οφείλονται στα είδη των γενών Costia sp., Trichondina sp., Dactylogyrus sp. κ.λ.π, ενώ σπάνια εμφανίζονται ασθένειες βακτηριακής ή ιoγενούς αιτιολογίας.
Σε κακές συνθήκες διαβίωσης με λίγη τροφή και χαμηλές θερμοκρασίες, είναι εύκολο να εμφανίσουν ασθένειες και μάλιστα ιδιαίτερα απειλητικές για τη ζωή των ψαριών μας. Έχουν ταυτοποιηθεί σε πολλές περιοχές, βακτήρια του γένους Aeromonas sp. Και παράσιτα του γένους Ichthiophthirius sp., κ.α.


Σήμερα ο κυπρίνος είναι το πιο διαδεδομένο ψάρι στον κόσμο. Έχει εισαχθεί σε περισσότερες από 81 χώρες και αποτελεί κυρίαρχο ψάρι στις ιχθυοκαλλιέργειες. 
Η συνολική παγκόσμια παραγωγή κυπρίνου ξεπερνά τους 2.000.000 τόνους με πρώτη χώρα την Κίνα (1.500.000 τόνοι).
Η εκτροφή του είδους στην Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει ιδιαίτερα (συνολικά υπάρχουν 5 μονάδες), κυρίως λόγω του ανταγωνισμού με άλλα είδη, της ελλιπέστατης τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε και τις περιορισμένες διαθέσιμες εκτάσεις.
http://www.cyprinus.gr  
Σε αρκετές περιοχές (Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία) αποτελεί παραδοσιακό είδος διατροφής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αναζητηση