Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΣ

Εκχύλισμα τσουκνίδας (urtica dioica)


Το εκχύλισμα τσουκνίδας είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε προσθέτοντας το σε μικρές ποσότητες στο κρεββάτι ή μπορούμε να φτιάξουμε ένα διάλυμα με το οποίο μπορούμε να ραντίζουμε τα φύλλα καθώς το εκχύλισμα τσουκνίδας λειτουργεί, πέρα από ενισχυτικό της ανάπτυξης των φυτών, και σαν βιολογικό παρασιτοκτόνο. Ακόμα και όταν το ραντίζουμε στα φύλλα τα φυτά απορροφούν μέρος του εκχυλίσματος οπότε λειτουργεί και σαν βιολογικό λίπασμα. Θέλει προσοχή γιατί υπερβολική ποσότητα σε ένα μικρό σύστημα μπορεί να γίνει τοξική για τα ψάρια. 
Παραγωγή:
Μαζεύουμε αρκετή ποσότητα τσουκνίδας (ολόκληρης με τη ρίζα) και την δένουμε ώστε να μπορούμε αργότερα να την αφαιρέσουμε εύκολα. Τοποθετούμε τις τσουκνίδες σε ένα βαρέλι και το γεμίζουμε με νερό. Κλείνουμε το καπάκι και περιμένουμε μία εβδομάδα (Υπάρχει διχογνωμία για το αν πρέπει να βάλουμε αεραντλία ώστε να αερίζεται το διάλυμα ή όχι .) Μετά την μία εβδομάδα ανοίγουμε το καπάκι του βαρελιού(θα μυρίζει πολύ άσχημα!!!) και το νερό θα πρέπει να έχει γίνει καφεπράσινο. Αυτό το δύσοσμο καφεπράσινο υγρό περιέχει υψηλή συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών. Για να το χρησιμοποιήσουμε διαλύουμε 1 μέρος εκχυλίσματος τσουκνίδας σε 10 μέρη νερό και το ψεκάζουμε στα φύλλα των φυτών.


Μελάσα 
Η μελάσα είναι υγρό ,παχύρευστο, χρώματος καφέ, παράγωγο της επεξεργασίας του ζαχαροκάλαμου/ ζαχαρότευτλου για την παραγωγή ζάχαρης. Περιέχει μεγάλη ποικιλία αλλά και ποσότητα μάκρο- και μίκρο-ιχνοστοιχείων. Δρα ευνοϊκά τόσο για τα φυτά όσο και για τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς από τους οποίους εξαρτώνται τα φυτά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαλυμένη σε νερό και για το ράντισμα των φύλλων των φυτών. Διαλύουμε μία κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό, προσθέτουμε δύο σταγόνες από καθαριστικό πιάτων (κάποιοι προτιμούν πράσινο σαπούνι) και ψεκάζουμε στα φύλλα.


Τσάι κομπόστας
Το τσάι κομπόστας δεν λειτουργεί μόνο σαν βιολογικό λίπασμα. Περιέχει αρκετά, ωφέλιμα για τα φυτά, μικρόβια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε κατευθείαν στο κρεβάτι είτε σαν ράντισμα στα φύλλα. Το τσάι κομπόστας λειτουργεί ευεργετικά και στο στρώσιμο του συστήματος. 
Παραγωγή: 


Παίρνουμε ένα κουβά 20 λίτρων και τον γεμίζουμε με αποχλωριομένο νερό. Τοποθετούμε δύο χούφτες καλά χωνεμένου κομποστ σε ένα τούλι, το κλείνουμε και το βάζουμε στον κουβά έτσι ώστε να είναι ολόκληρο μέσα στο νερό. Βάζουμε μία αεραντλία μέσα στον κουβά ώστε να αποτρέψουμε την ανάπτυξη βλαβερών αναερόβιων μικροβίων. Μπορείτε να προσθέσετε  τρεις κουταλιές της σούπας μελάσα για να επιταχύνετε την ανάπτυξη των αερόβιων μικροβίων. Μετά από τρεις ημέρες το εκχύλισμα είναι έτοιμο. Φιλτράρετε το και είναι έτοιμο για χρήση.


Σκουλήκια
Οι απεκκρίσεις των σκουληκιών περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών, ιχνοστοιχείων,  βακτηρίων, ενζύμων και διεγείρουν την ανάπτυξη των φυτών. Το σημαντικό είναι ότι όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά και τα ιχνοστοιχεία, πέρα από ότι βρίσκονται σε αφθονία, είναι σε μορφή τέτοια που αφομοιώνονται αμέσως από τα φυτά.
Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να βάλετε σκουλήκια κατευθείαν μέσα στα κρεβάτια ( στο σύστημα που είχα παρά το ότι δεν είχα τοποθετήσει σκουλήκια μετά από ένα χρόνο λειτουργίας είχα βρει!!! Δεν γνωρίζω πως βρέθηκαν εκεί..) Αυτό έχει σαν πλεονέκτημα ότι τα επιπλέον απόβλητα των ψαριών ή τα υπολείμματα των ριζών των φυτών  που ξεπατώνουμε διασπώνται αμέσως από τα σκουλήκια σε θρεπτικά συστατικά και δεν συσσωρεύονται. Μπορείτε να φτιάξετε εκχύλισμα από τις απεκκρίσεις των σκουληκιών (προϋποθέτει την ύπαρξη καλλιέργειας σκουληκιών) βάζοντας 2 χούφτες σε ένα κουβά με τέσσερα λίτρα νερό και ακολουθώντας την διαδικασία για το εκχύλισμα κομπόστας. Το εκχύλισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ράντισμα ή κατευθείαν στις ρίζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αναζητηση