Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Ρύθμιση Αναλογικού χρονοδιακόπτη


Μετά από ερώτηση κάποιου αναγνώστη στο email μου αποφάσισα να γράψω κάποιες οδηγίες για τον  τρόπο που μπορούμε να ρυθμίσουμε έναν χρονοδιακόπτη. Χρονοδιακόπτη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε για την αντλία μας (βλ.ένα απλό σύστημα ενυδρειοπονίας), είτε για τον τεχνητό φωτισμό, όπου χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τέτοιο, για παράδειγμα όταν το ενυδρειοπονικό μας σύστημα βρίσκεται σε χώρο που δεν υπάρχει ηλιακό φως (π.χ. κάποιο υπόγειο).
Για τον τεχνητό φωτισμό θα πρέπει να ξέρουμε ότι θα πρέπει να προσομοιάζει με την φυσιολογική διακύμανση ηλιακού φωτός και έτσι θέλουμε μέχρι 18 ώρες συνεχούς τεχνητού φωτός ημερησίως.
Σε ο,τι αφορά την αντλία μας ο κύκλος που ακολουθούμε είναι όπως έχω ξαναγράψει (βλ.ένα απλό σύστημα ενυδρειοπονίας) 15 λεπτά γεμίσματος (15 λεπτά ανοιχτή αντλία) και 45 λεπτά απορροής (45 λεπτά κλειστή αντλία). Κι αυτός ο συμβιβασμός έγινε όχι μόνο επειδή φαίνεται να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα ανάπτυξης των φυτών μας αλλά και επειδή είναι πολύ πιο εύκολο να ρυθμίσεις τον χρονοδιακόπτη σου με αυτό το χρονισμό ( εάν είναι μηχανικός χρονοδιακόπτης δεν έχεις και πολλές επιλογές).


Ρύθμιση Αναλογικού χρονοδιακόπτη


1ο ΒΗΜΑ
Βάζουμε τον διακόπτη του χρονοδιακόπτη στην θέση manual ΟΝ




2ο ΒΗΜΑ
Με ένα στυλό ''κατεβάζουμε'' ένα από τα μικρά κουμπιά στο πλάι κάτω. Αυτό το κουμπί που βρίσκεται κάτω αντιστοιχεί στο ΟΝ (ανοιχτό). Μετά αφήνουμε τα τρία επόμενα κουμπιά ''πάνω'' (αυτό αντιστοιχεί στο OFF (κλειστό)) και το αμέσως επόμενο το κατεβάζουμε και ούτω καθεξής. 






3ο ΒΗΜΑ
Ρυθμίζουμε το ρολόι του χρονοδιακόπτη να δείχνει την πραγματική ώρα (π.χ. 2 
το μεσημέρι = 14)


4ο ΒΗΜΑ 
Βάζουμε τον διακόπτη του χρονοδιακόπτη στην θέση αυτόματου ΟΝ-OFF και τον συνδέουμε στην παροχή ρεύματος και το καλώδιο της αντλίας μας στην υποδοχή του χρονοδιακόπτη.




Εδώ κάποια βίντεο που δείχνουν τον τρόπο ρύθμισης.












1 σχόλιο:

  1. SMARAGDIS NIKOS MIA EROTISI
    OTAN 8ELIS NA SINDESIS 1 HLEMTROBANA ME XRONODIAKOPTI I SINDESMOLOGIA POS GINETE
    I HLEKTROBANA EXI 5 KALODIA MABRO KAFE MPLE KOKINO KAI KITRINO TO SXEDIO TIS HLEKTOBANAS LEI MABRO KAI KAFE STO [L] MPLE KAI KOKINO [N]KAI TIN GIOSI STO PINAKA TIS GIOSIS OXRONODIAKOPTIS PERNI APO TON PINAKA STO EPANO MEROS FASI KAI OYDETERO STO KATO MEROS EXI [1] KAI [4] I FASI BGAZI REBMA STO [1] BGAZI KAI STO [4]KAI PAI STI LAMPA I EPISTROFI TIS LAMPAS PAI STON OYDETEROALA EKSOTETIKA OXI MESO XRONODIAKOPTI 8A DOYLEPSI H HLEKTROBANA EFXARISTO

    ΑπάντησηΔιαγραφή

αναζητηση