Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

ΑΛΓΗ

ΑΛΓΗ

Όσοι έχουν ασχοληθεί με την διατήρηση κάποιου ενυδρείου σίγουρα θα έχουν βιώσει την εμφάνιση κάποιου τύπου άλγης και θα θυμούνται ότι είναι αρκετά δύσκολο να την ξεφορτωθεί κανείς.  Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι είναι αδύνατο ή μάλλον απίθανο να μην υπάρξει καθόλου άλγη στο ενυδρειοπονικό σύστημα σας. Kι αυτό γιατί οι σπόροι της άλγης αιωρούνται στον αέρα και αργά η γρήγορα θα βρεθούν στο σύστημα σας.

Η άλγη είναι ένα είδος  φυτού. Επειδή ακριβώς  είναι φυτό μπορεί να είναι και τροφή για κάποια από τα ψάρια που έχουμε ειδικά όταν είναι μικρά σε ηλικία. Όμως τρέφεται με φως και φυσικά από το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά του συστήματος μας. Το ζητούμενο είναι λοιπόν να μπορέσουμε να κρατήσουμε την ανάπτυξή της σε ελεγχόμενα επίπεδα ώστε να μη φτάσει σε σημείο να καταναλώσει όλο το οξυγόνο του νερού και να αρρωστήσουν ή να πεθάνουν τα ψάρια μας. Εκτός από το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνει η άλγη, προκαλεί και αύξηση του pH που θα οδηγήσει σε αύξηση της μη ιονισμένης μορφής της αμμωνίας που όπως έχω γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση είναι πολύ πιο τοξική για τα ψάρια μας!  

Όσο υπάρχει νερό, φως και  θρεπτικά συστατικά στο νερό, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει και ανάπτυξη άλγης. 

Υπάρχουν πάρα πολλά είδη άλγης, αλλά για εμάς πρακτικά  η αντιμετώπιση τους είναι περίπου ίδια..

  • Υπάρχουν χημικά σκευάσματα που τα καταπολεμούν. Καλό όμως είναι να αποφεύγονται αφού μπορεί να είναι τοξικά τόσο για τα ψάρια όσο και τα φυτά. Συνήθως τα χημικά σκευάσματα περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις χαλκού ή άλλων χημικών τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία των ψαριών.
  •  Γενικά, ο καλύτερος τρόπος στην καταπολέμηση της άλγης είναι να φροντίζουμε οι μετρήσεις των νιτρικών να παραμένουν χαμηλές και να μην δέχεται το νερό άμεσα ηλιακή ακτινοβολία. Ένα βιολογικό φίλτρο ή επιπλέον κρεβάτια ή φυτά στα ήδη υπάρχοντα, μπορούν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει περίσσεια θρεπτικών συστατικών.  Μπορείτε επίσης να καλύψετε την δεξαμενή σας με ξύλο ή ακόμα και μαύρη σακούλα σκουπιδιών, και να ρυθμίσετε η στάθμη του νερού να βρίσκεται 2-4εκ. κάτω από την επιφάνεια του κρεβατιού ώστε να μην υπάρχει άμεση έκθεση του νερού στο φώς. 
  • Χρησιμοποιείστε μια αεραντλία για να εξασφαλιστεί επαρκής αερισμός του νερού με οξυγόνο.Ιδιαίτερα το βράδυ όπου η κατανάλωση του οξυγόνου από την άλγη μπορεί να γίνει πρόβλημα. 
  • Μειώστε την ποσότητα της τροφής που ταΐζετε τα ψάρια σας.
  • Ρυθμίστε το pH ώστε να βρίσκεται στα επιθυμητά όρια. 
  • Τέλος σαν ύστατη λύση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο UV φίλτρο ή να κάνετε μία αλλαγή 20-30% του νερού


Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι
είναι καλύτερα να προλαμβάνεται παρά να 'θεραπεύεται' η άλγη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αναζητηση