Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΑΠΟΡΙΕΣ- ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Σε αυτό το σημείο θα μπορούσατε να με βοηθήσετε  ρωτώντας ή προτείνοντας θέματα που σας ενδιαφέρουν για ακολουθήσουν σε νέες αναρτήσεις. ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

42 σχόλια:

  1. Φίλε Antonis
    Συγχαρητήρια για το blog σου
    Μελετάω ενυδρειοπονία από 23/2/12 και φτιάχνω ένα μικρό πειραματικό σύστημα βασισμένο στο σχέδιο σου. Ελπίζω να βοηθήσεις με τις γνώσεις σου..
    Σε όσους έχω πει τι ετοιμάζομαι να κάνω οι πιο πολλοί γέλαγαν. Ελπίζω το γέλιο στο τέλος να είναι δικό μου.
    Γιατί κατά τη γνώμη σου ενώ στον παγκόσμιο ιστό υπάρχουν από χρόνια πληθώρα που ασχολούνται με ενυδρειοπονία, από Ελλάδα δεν υπάρχει τίποτε εκτός από το σου;
    Έχεις τρέξει κάποιο σύστημα για πόσο καιρό και με τι αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ Bell. Θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω όσο μπορώ.. Η αλήθεια είναι οτι ακόμα και τώρα όταν εγώ μιλάω γι'αυτό ο κόσμος γελάει! Βλέπουν το όλο εγχείρημα σαν κάποιο πείραμα βιολογίας εκτός εργαστηρίου και θεωρούν οτι είναι πολύς κόπος για το τίποτα. Ασχολούμαι 3 χρόνια με την ενυδρειοπονία και είχα ένα σύστημα που έμοιαζε με συτό για το οποίο έγραψα με ορισμένες τροποποιήσεις που προέκυψαν με τον καιρό... Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά για τα μαρούλια και τα μπρόκολα ενώ για τις ντομάτες και τα άλλα καρποφόρα λαχανικά πρέπει το σύστημα σου να ωριμάσει πρώτα ώστε να δεις τα ίδια αποτελέσματα. Στην Ελλάδα φαίνεται να μην ασχολούνται πολλοί με την ενυδρειοπονία ίσως γιατί είμαστε σχετικά τυχεροί! Έχουμε αφθονη ηλιοφάνεια και όχι τοσο κατεστραμμένα εδάφη οπότε επιμένουμε να φυτεύουμε στο χώμα και δεν δεχόμαστε εύκολα νέες τεχνικές. Ο λόγος που ξεκίνησα αυτό το blog δεν είναι επειδή είμαι ο πιο εξειδικευμένος στο θέμα ( επειδή δεν είμαι!!!!) αλλά για να μαζευτούν όσοι ασχολούνται με το θέμα εδώ και να μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους μαζί μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Antonis ευχαριστώ για την απάντηση σου.
    Είπες ότι για ντομάτες και άλλα καρποφόρα λαχανικά το σύστημα πρέπει να ωριμάσει. Δηλαδή όταν αρχίσω φύτεμα να μη βάλω καθόλου τέτοια και να προτιμήσω φυλλώδη λαχανικά;
    Στο σχέδιο σου χρησιμοποιείς τη μέθοδο 15 λεπτά on – 45 λεπτά off. Πια μέθοδος είναι καλύτερη για τα φυτά, αυτή ή η συνεχούς ροής με σιφόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η μέθοδος 15 λεπτά on – 45 λεπτά off φαίνεται να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Κάποια φυτά φαίνεται να χρειάζονται να μην είναι συνεχώς οι ρίζες τους μέσα στο νερό.( τα μαρούλια το λατρεύουν αυτο όμως. Ακόμα και όταν χρησιμοποιείς αυτόματο σιφόνι το κρεβάτι σου δεν είναι συνεχώς γεμάτο με νερό ακολουθεί ένα κυκλο πάλι που καλό ειναι να προσεγγίζει το 15-45.
    Μπορείς να βάλεις και ντομάτες αλλά μπορει να χρειαστεί να τις ενισχύσεις με κάποιο υγρό λίπασμα απο φύκια ή εκχυλισμα κομπόστας ή να χρειαστούν σίδηρο.
    Αν δεν το κάνεις πάλι θα αναπτυχθούν αλλά όχι τοσο εντυπωσιακά όσο υποσχεται η ενυδρειοπονία και ίσως απογοητευτείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φτιάχνω εκχύλισμα (τσάι) κομπόστας

    http://kostasandreopoulos.blogspot.com/p/2.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αντώνη συγχαρητήρια για το μπλογκ! Μπορείς να γράψεις ένα θέμα που θα μας λες περισσότερα για το pH; Ευχαριστώ! Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νίκο ευχαριστώ πολύ! Το θέμα για το pH αλλά και για τις άλλες παραμέτρους του νερού είναι έτοιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://greekaquaponics.blogspot.com/2012/03/blog-post_24.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μήπως ξέρει κανείς που μπορώ να προμηθευτώ γατόψαρα παγκασιους? θέλω καμιά δεκαριά.. ετοιμάζω ένα σύστημα με δεξαμενή 600 λίτρα και κρεβάτια 2 τετραγωνικά εμβαδών και 400 λίτρα όγκο όταν είναι αδεία(χωρίς χαλίκι).σε πετ σοπ αν και δεν το χω ψάξει παρά πολύ, είναι ακριβά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μήπως ξέρει κανείς που μπορώ να προμηθευτώ γατόψαρα παγκασιους? θέλω καμιά δεκαριά.. ετοιμάζω ένα σύστημα με δεξαμενή 600 λίτρα και κρεβάτια 2 τετραγωνικά εμβαδών και 400 λίτρα όγκο όταν είναι αδεία(χωρίς χαλίκι).σε πετ σοπ αν και δεν το χω ψάξει παρά πολύ, είναι ακριβά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σε αυτή τη σελίδα είχα δει πριν ένα μήνα να πουλάει πανγκασιούς 2.5Ε ενώ τα πιο μεγάλα 11 εκατοστών τα πουλούσε 6Ε http://www.lavitaebella.gr/grNew/start.php .Η σελίδα δεν φαίνεται να λειτουργεί σήμερα αλλά θα μπορούσες να ρωτήσεις παίρνοντας ένα τηλέφωνο... Πάντως τα 10 πανγκάσιους όταν θα αρχίσουν να μεγαλώνουν θα είναι κάπως στριμωγμένα μέσα στη δεξαμενή δεδομένου ότι από τη φύση τους είναι δραστήρια ψάρια και θέλουν χώρο για κολύμπι. Έχω ακούσει οτι κάποιοι τα τρώνε και η γεύση τους είναι αρκετά καλή. Έχεις δοκιμάσει; Αν όχι τι σκέφτεσαι να τα κάνεις όταν θα μεγαλώσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ναι εχω φαει και ειναι πολυ νοστημα.. σαν γλωσσες και για μενα ακομα καλυτερα.. και τιγανιτα με κουρκουτι και στον φουρνο..
    Δοκιμαζω βασικα τωρα το συστημα μου.
    το χω κανει με μια παλετοδεξαμενη 600 λιτρων και4 κρεβατια απο 2 βαρελια πλαστικα.. στην δεξαμενη εχω 2 αντλιες που δουλευουν εναλλαξ.. εχω κατι θεματακια με τους χρονοδιακοπτες γιατι τους πηρα 3 ευρω απο τα τζαμπο αλλα δεν φαινεται να μην ειναι πολυ αρκιβιας.. στα μεσα της βδομαδας ελπιζω να εχω αρχησει το στρωσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολυτεκνε που βρηκες την παλετοδεξαμενη; ποσο κοστίζει;

      Διαγραφή
  13. Συγχαρητηρια polyteknos εάν θέλεις στείλε μου φωτογραφίες του συστηματός σου για να τις βάλω στο blog. Καλή επιτυχία στο στρώσιμο! Να θυμάσαι ότι χρειάζεται υπομονή! Για οποιαδήποτε ερώτηση στη διάθεση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα πανγκασιους θεωρούνται ενυδρειακά ψάρια και τώρα ακούω οτι τα τρώνε. Δηλαδή όλα τα ψάρια που είναι
    για ενυδρείο μπορούν να φαγωθούν!;
    Ποια άλλα ψάρια που είναι για ενυδρείο τρωγονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν γνωρίζω να σου απαντήσω με στοιχεία αλλά γνωρίζω οτι τα Tilapia που τρώγονται είναι είδος κιχλίδας. Βέβαια αυτή η γενίκευση που πάς να κάνεις είναι μάλλον περίεργη... Όμως όλα αυτά τα τροπικά είδη ψαριών που εμείς τα βάζουμε σε ενυδρεία για να τα καμαρώνουμε μάλλον θα αποτελούν γεύμα των ιθαγενών της περιοχής... Άν κάποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω παρακαλώ να σχολιάσει για να μάθουμε και οι υπόλοιποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πόσο κοστίζει να κατασκευάσει κάποιος ένα σύστημα για το σπίτι του για μια πολύτεχνη οικογένεια αλλά επίσης και για τι τιμές μιλάμε αν θέλει να επενδύσει κανείς για να ανοίξει μια μικρή επιχείρηση και να εμπορεύεται τα προιόντα στην τοπική αγορά; Γενικά στην Αυστραλία όπου υπάρχει έλειψη νερού και είναι σχετικά μακριά απο άλλες γειτονικές χώρες λογικό είναι να είναι πιο ψηλά οι τιμές για μαρούλι κλπ εδώ που έχουμε περισσότερο νερό και γειτονεύουμε με περισσότερες χώρες οι αντίστοιχες τιμές είναι πιο χαμηλά. Πιστεύεται οτι α άντεχε μια τέτοια επιχείρηση στα ελληνικά δεδομένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για να καλύψεις τις ανάγκες μιας πολύτεκνης οικογένειας χρειάζεται μια δεξαμενή ψαριών 1000L. To κόστος εξαρτάται από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις αλλά μια μέση τιμή είναι γύρω στα 250 Εuro. Δεν έχω ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό οπότε δεν μπορώ να μιλήσω για κόστος επαγγελματικής μονάδας... Από μια έρευνα που έκανα βρήκα ότι σε σύγκριση με την υδροπονική καλλιέργεια το κόστος είναι μικρότερο, στην Ελλάδα το προϊόν που έχει το μεγαλύτερο κέρδος είναι η ντομάτα. Αν θα μπορούσε να αντέξει μια τέτοια επιχείρηση στην Ελλάδα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες(δυνατότητα προώθησης του προϊόντος, διασφάλιση ποιότητας, διαφήμιση ότι το δικό σου προϊόν είναι διαφορετικό από αυτό που βγαίνει από κοινή καλλιέργεια γι'αυτό και αξίζει να αγοραστεί σε υψηλότερη τιμή, οικονομική κρίση κλπ.) . Για παράδειγμα στην Αυστραλία αλλά και σε άλλες χώρες ο,τι καλλιεργείται ενυδρειοπονικά θεωρείται και πωλείται σαν βιολογικό προϊόν. Στην Ελλάδα ο,τι δεν καλλιεργείται στο χώμα δεν μπορεί να θεωρηθεί βιολογικό οπότε και αυτό αποτελεί ένα επιπλέον πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ευχαριστώ πολύ για την ειλικρινή απάντηση σου φίλε μου να είσαι καλά. Έχεις φτιάξει μια πολύ ενδιαφέρον σελίδα και σε ευχαριστούμε γι' αυτό. Κάτι που θα μπορούσε να μας βοηθήσει πολύ πιστεύω είναι αν σε κάποια επόμενη δημοσίευση σου μπορούσες να μας ενημερώσεις με βάση τις γνώσεις σου τις αναλογίες κρεββατιών και δεξαμενής που χρειάζεται ανα μέγεθος σύστημα για να μπορέσουμε να κινηθούμε πιο εύκολα στην κατασκευή μιας μεγαλύτερης κατασκευής απο αυτή με τα βαρέλια που παρόλα αυτά είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Αλήθεια με το duckweed που είδα σε ένα απο τα ντοκιμαντέρ που θα μπορούσαμε να βρούμε στην Ελλάδα μήπως γνωρίζεις; Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το φυτό Lemna, «φακή του νερού» είναι είδος duckweed. Αρκετά pet shop το δίνουν δωρεάν π.χ.
      http://www.amazonios.gr/ . Κοίτα όμως και εδώ

      http://www.kpr.eu/el/flora-europe/

      http://www.gardenshop.com.gr/futa_gia_limnes.html

      Πρέπει να προσέχεις όμως αν την βάλεις μέσα στο συστημά σου γιατί μπορεί να μεγαλώσει ανεξέλεγκτα και να καταναλώσει όλο το οξυγόνο της δεξαμενής ή να φράξει τις σωληνώσεις.

      Διαγραφή
  19. Την παλετοδεξαμενη την αγορασα απο μια μαντρα στην λαχαναγορα κοντα... εχει πολλες που πουλαν τετιες εκει.. 50 ευρω τον 600 λιτρων και 80 των 1000... εχει και πιο φτηνες αλλα δεν κανουν γιατι ειναι απο χημικα. τα παγκασιους μπορειτε να τα ζητησετε σε ψαραδικο για να τα δοκιμασετε, σε κατεψυγμενα ειναι φυσικα..Δεν μπορω να βρω ψαρια φαγοσιμα σε σωστες τιμες στην αθηνα.. ξερει κανεις που μπορω να παρω περκα η αλλο ψαρι που να τρωγεται και να αντεχει σε θερμοκρασιες 15 με 25 βαθμους νερου σε τιμες μεχρι 10 ετρω το κιλο; εχω βρει σε επαρχια αλλα ειναι δυσκολη η μεταφορα και κοστιζει πολυ..
    πολυτεκνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. http://www.hellasfishfarm.com/index.htm

    http://www.aquartltd.gr/index.php

    http://www.amazonios.gr/

    Σε καποια απο αυτες ειδες

    Νικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 8elw na rwthsw an esy exeis kai to forum http://aquaponics.forumgreek.com/ ?

    Lakis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν είναι δική μου αυτή η σελίδα. Έχω μόνο αυτό το μπλόγκ και ελπίζω να σου αρέσει! Από μια ματιά που του έριξα φαίνεται μάλλον ανενεργό αυτό το site...

      Διαγραφή
    2. Nai einai keno! Den apantaei kaneis! File moy to blog soy einai to kalytero poy exo vrei sta ellinika! Good job!

      Lakis

      Διαγραφή
  22. mhpos mporeis na grapseis plirofories gia ton kyprino? ty

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γεια σας μηπως καποιος γνωριζει εαν η δεξαμενη οπου θα βρισκονται τα ψαρια ειναι απο σιδηρο και οχι απο πλαστικο θα υπαρξει καποιο προβλημα π.χ στο ph, στα νιτρωδη κ.α ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. to sidero den kanei... mono to xalvanize . xalaei to ph kai vlaptei ta psaria

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλη σας ημερα σας ευχομαια καλη χρονια με υγεια και οικογενειακη ευτυχια.
    Θελω να σας αναφερω προσωπικη μου εμπειρια απο το ξεκινημα ενυδρειοπονικου συστηματος, χρησιμοποιησα αντλιες σεντινας 12 βολτ που καηκαν ολες δεν αντεχουν σε αυτη τη χρηση .Τα τιλαπια που εφερα απο εκτροφειο στην αρτα ενα-ενα μου ψοφανε ειναι ευαισθητα πολυ,ενω απο κυπρινους δεν εχω ακομα απωλεια
    ,το PH ειναι μονιμα στο 7,6 και δεν κατεβαινει με ξυδι κατα περιεργο τροπο ,υποψιαζομαι οτι η ελαφροπετρα το κραταει σε αυτα τα επιπεδα.Οθεικος σιδηρος που κατεβαζει το πεχα δεν εχει επιδραση στα ψαρια ? αν ξερει καποιος ας απαντησει.ΥΠΟΘΕΤΩ ΟΤΙ Ο BELL ειναι ο πλησιεστερος σε εμενα ,αν διαβασει το παρον ασ επικοινωνησει μαζυ μου στο sv6ha.spyros@gmail.com για ανταλλαγη εμπειριων. καλη σας ημερα απο Πρεβεζα Σπυρος κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Χρόνια πολλά! Καλή χρονιά! Η ελαφρόπετρα έχει Ph 7.2-7.4 οπότε δεν αποκλείεται αρχικά να κρατάει το ph εκεί. Για καλό και κακό όμως έλεγξε βάζοντας μια χούφτα από το υπόστρωμα σου σε ένα ποτήρι με απιονισμένο νερό και μετρα το ph μετα από μια δυο μέρες. Αλλιως ρίξε λίγο ξύδι σε ενα ποτηρι και βάλε ελαφρόπετρα κανονικά δεν πρεπει να αφρίζει... Δεν χρησιμοποιώ θειικο σίδηρο γιατι δεν ειναι αμεσα διαθεσιμος στα φυτα.. παρε χηλικό σιδηρο, ειναι πιο ακριβος (2 ευρώ τα 100 γραμμαρια) αλλα αξίζει. εξαλλου δεν βάζεις πολύ!

    Για τα ψάρια που πεθαίνουν: 1)ποσο μεγάλο ειναι το συστημά σου
    2) ποσα ψαρια έχεις
    3)ποση ώρα έμειναν χωρίς αντλία
    4) μετρηση αμμωνία,νιτρικα, νιτρωδη,θερμοκρασίας
    5)ποσο κατεβαζες το ph ( να σημειωθεί οτι το ph σου δεν χρειάζεται κατέβασμα... λειτουργει και ετσι μια χαρα..)
    6) ποσο καιρο δουλεύει


    Όντως οι αντλιες σεντίνας είναι καλές μονο για backup. Αν θέλεις δείξε μας φωτογραφίες του συστηματος σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντωνη χρονια πολλα καλη χρονια με υγεια ,στην μεταφορα μιαμυση ωρα ειχα 600 λιτρα οξυγονομενο νερο για 20 κιλα ψαρια που μπηκαν σε δυο παλετοδεξαμενες των 1000λιτων 1500λιτρα νερο δλδ .Το ταξειδι ειναι σοκ για τα ψαρια βεβαια,αλλα τα τιλαπια δεν ειχαν αντοχη και απο την δευτερη μερα ειχα απωλειες ανκαι ph αμμωνια νιτρωδη ηταν κανονικα,δεν
      τρωγαν επομενο ηταν , ετσι επειδη μεσολαβησε και μια διακοπη ρευματοσ για 4 ωρες =χαμηλη οξυγονωση τα εναπομειναντα τα εβαλα στο πηγαδι μου 8,5χ4μ
      μηπως επιζησουν που δεν το βλεπω, κρατησα μονο ενα που ζει στο ενυδρειο μαζυ με 4 κυπρινους που μετα 10 ημερες αρχισαν δειλα να τρωνε νομιζω αν και τους ριχνω ελαχιστη ποσοτητα ψαροτροφης γιατι φοβαμαι μηπως ανεβη η αμμωνια .ριχνω 50 γραμμαρια την ημερα σε 15 κιλα ψαρια ψαροτροφη θα δοκιμασω μαρουλοφυλλα αν τα φανε καλως θα τραβηξω βιντεο και θα το ανεβασω συντομα,παντως το συστημα μου ειναι
      14 μισοβαρελα για κρεβατια 2 παλετοδεξαμενες 2 φιλτρα σε σειρα ενα των 100 λιτρων με σφουγγαρια και καλαμακια και ενα των 200λιτρων με
      καλαμακια σφουγγαρια και ελαφροπετρα και 4 αντλιες + 2 εφεδρικες
      μεσα σε θερμοκηπιο 30 τμ
      Αυτα προς το παρον αν εχω κατι αργοτερα θα ξαναγραψω για ενημερωση
      ευχαριστω και χαιρετω
      σπυρος κ

      Διαγραφή
  27. Φιλοι μου γεια σας θελω να σας κανω γνωστο οτι σε διαστημα 4 μηνων μου καηκαν
    4 αντλιες σεντινας 12βπλτ 600 γαλονια/ωρα και μια 1000 γαλονια ανα ωρα, με αποτελεσμα καθε λιγο να τρεχω και να μην φθανω,συνβουλευω να μην χρησιμοποιησεται αυτο το ειδος ,μια sisse idra αντεχει προς το παρον ισως δε να αποδειχθει αξιοπιστη.αλλη μια αντλια 52g467 75w 230v εχθες εχασε στροφες δεν ανεβαινε το νερο στο φιλτρο και κοντεψα να χασω τα κυπρινια .Γιαυτο ζητω
    αν ξερετε καποια αξιοπιστη αντλια με δυναμικοτητα 1000λιτ./ωρα για 2μετρα υψος γραψτε μου μυνημα,επεισης οι κυπρινοι αποδειχθηκαν πολυ ανθεκτικοι σε μεταφορα και εγκατασταση στο ενυδρειο.δεν ξερω τι γινεται με τισ πεστροφες,γιατι σκεπτομαι να αντικαταστησω τα τιλαπια που εχασα, καθε γνωμη ευπροσδεκτη, ευχαριστω Σπυρος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αξιόπιστες αντλίες είναι της Eheim και συγκεκριμένα η Eheim compact 1002 - 1000 l/h. Σε οτι αφορα τις αντλιες σεντίνας θα έλεγα οτι είναι μάλλον ακατάλληλες γιατί δεν προορίζονται για τέτοια χρήση που τις θέλουμε στην ενυδρειοπονία. την αντλία που προτείνει ο Ανώνυμος2 Φεβρουαρίου 2013 - 12:57 μ.μ.
      http://www.ebay.com/itm/12V-CPU-PC-Aquarium-Car-Cooling-Solar-Brushless-Submersible-Water-Pump-4M-11-4W-/281059149127?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item41706e4547
      δεν την γνωρίζω αλλα το μόνο που μπορώ να πω είναι οτι είναι Brushless που σημαίνει οτι είναι ανώτερη των συνηθισμένων...

      Διαγραφή
  28. http://www.ebay.com/itm/12V-CPU-PC-Aquarium-Car-Cooling-Solar-Brushless-Submersible-Water-Pump-4M-11-4W-/281059149127?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item41706e4547

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. γνωριζει κανεις τιμες απο τα φελιζολ για τα raft beds και από που μπορω να τα προμηθευτω δεδομενου ότι ετοιμαζεται ενα συστημα περιπου 300 τμ σε κρεβάτια.Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://koufosdae.gr/chondriki/felizol

      Διαγραφή
    2. http://www.xdom.gr/index.php?cPath=221_223_225

      http://www.yperagora.net/index.php?product_id=152&page=shop.product_details&category_id=44&flypage=flypage.tp-ecommerce.tpl&option=com_virtuemart&Itemid=53

      http://www.polykem.gr/products/termomonosi/1.html

      http://www.felizol.gr/catalog/extra_info_pages.php?pages_id=6

      Διαγραφή
  30. Εαν το βαρελι για τα ψαρια στο σχεδιασμο που εχεις δωσει το βαλο καθετα και οχι οριζοντια θα υπαρξει προβλημα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Είναι προτιμότερο το βαρέλι να είναι οριζόντια γιατί έτσι εξασφαλίζεται μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με τον αέρα ( που σημαίνει καλύτερη οξυγόνωση) αλλά και γιατί τα ψάρια χρειάζονται μεγαλύτερη οριζόντια επιφάνεια για να κολυμπούν(δεν κολυμπούν πάνω κάτω αλλα οριζόντια.). Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κάθετα το βαρέλι αλλά δεν γινεται έτσι η βέλτιστη χρήση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. γιατι δεν μπορο να δο τα σχολια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Παρακαλώ θα ήθελα να με ενημερώσετε αν γνωρίζεται ποιο είναι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για εμπορική εγκατάσταση συστήματος ενυδρειοπονίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

αναζητηση