Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΑΝΤΛΙΕΣ

Τίς περισσότερες φορές αντλίες που προορίζονται για ενυδρεία ή τεχνητές λίμνες ή συντριβάνια θα κάνουν τη δουλειά. Σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις μπορεί να χρειαστούν και ισχυρότερες αντλίες άντλησης λυμμάτων.
Όταν διαλέγουμε αντλία θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας κάποια πράγματα:
  1. τον όγκο του νερού που χρειάζεται να κυκλοφορεί κάθε φορά
  2. το μέγεθος της δεξαμενής των ψαριών μας
  3. το είδος του συστήματος που έχουμε κατασκευάσει
  4. την υψομετρική διαφορά που θα πρέπει να αντισταθμίσει η αντλία μας.
Αντλίες με ονομαστική παροχή 1000 λίτρα ανα ώρα θα αποδόσουν πολύ μικρότερη ροή νερού αν χρειαστεί να προωθήσουν το νερό σε υψομετρική διαφορά άνω του ενός μέτρου. Εάν το σύστημα μας είναι συνεχούς ροής τότε αντλία μας οφείλει να μπορεί να κυκλοφορήσει το συνολικό μέγεθος της δεξαμενής των ψαριών μας σε μία ώρα, τουλάχιστον μία φορά (πχ δεξαμενή 200 lt παροχή ανλτίας από 200lt/h και επάνω). Εάν το σύστημα μας βασίζεται στο σύστημα άμπωτης-παλίροιας με χρόνο λειτουργίας ανλτίας 15min τότε πρέπει η ανλία μας να μπορεί να μετακινήσει τον όγκο της δεξαμενής μας σε 15min δηλαδή πρέπει να είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη η παροχή της αντλίας μας από τον όγκο της δεξαμενής μας.(πχ. δεξαμενή 200lt απαιτούμενη παροχή αντλίας 200x4=800lt/h. άν ο χρόνος πλήρωσης των κρεβατιών μας είναι 10 λεπτά τότε η ανλτία μας πρέπει σε δέκα λεπτά να μετακινεί 200lt οπότε σε μία ώρα να μετακινεί 1200lt δηλαδή ονομαστική παροχή αντλίας 1200lt/h και επάνω.

Σε γενικές γραμμές είναι προτιμότερο να πάρετε αντλία με μεγαλύτερη ονομαστική καθώς
  1. μπορείτε αργότερα να επεκτείνετε το συστημά σας ή να προσθέσετε κάποιο φίλτρο 
  2. η πραγματική παροχή της αντλίας μας μπορεί να διαφέρει από την ονομαστική κατά πολύ είτε υπαρχει υψομετρική διαφορά είτε όχι.
  3. μια μεγαλύτερη αντλία μας επιτρέπει να μπορούμε να εκτρέψουμε την επιπλέον παροχή του νερού πίσω στη δεξαμενή μας βοηθώντας την κίνηση στην επιφάνεια με αποτέλεσμα καλύτερη οξυγόνωση του νερού. Αυτή η εκτροπή της κυκλοφορίας προστατεύει την αντλία μας καθώς πρώτον δεν πρέπει να περιορίζουμε ( να βάζουμε αντίσταση στην αντλια)  την αντλία μας ωστε να πετύχουμε  την επιθυμητή ταχύτητα ροής και δεύτερον σε περίπτωση που μπλοκάρει η παροχή του κρεβατιού η αντλία δεν θα καεί προσπαθώντας να πιέσει να περάσει νερό αλλά θα γίνει εκτροπή του νερού στην επιφάνεια της δεξαμενής.
Τελειώνοντας θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε δύο αντλίες για την ίδια δουλεια ώστε εάν χαλάσει η μία να λειτουργεί ή άλλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αναζητηση