Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν είτε το χαλίκι-βότσαλο είτε σφαιρίδιο από άργιλο για μέσο.  Εντούτοις, υπάρχουν και άλλα υλικά υποψήφια, ανάλογα με το τι θέλουμε και μπορούμε να προμηθευτούμε. Πάμε να δούμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να έχει το μέσο.

Πρέπει να
  •  Να μην επηρεάζει το pH του νερού- τόσο αρχικά όσο και με την πάροδο του χρόνου, τα μέσα δεν πρέπει να επηρεάζουν το pH του συστήματος ή να αλλοιώνουν οποιεσδήποτε θρεπτικές ουσίες του συστήματος. Προσέξτε τον ασβεστόλιθο και το μάρμαρο επειδή τείνουν αυξάνουν το pH λόγω του ανθρακικού ασβεστίου που περιέχουν. Υπάρχουν και άλλα υλικά που τείνουν να οδηγήσουν το pH πρός τα κάτω με την πάροδο του χρόνου (Diotamite, Maidenwell, και Higrozyme). Τα περισσότερα είδη χαλικιών-βοτσάλων και ηφαιστιογενών πετρωμάτων (ελαφρόπετρα) είναι αδρανή και διατηρούν ουδέτερο pH.
  • Να μήν αποσυντίθεται ποτέ - δεν πρέπει ποτέ να σπάνε ή να αποσυντιθενται.  Εάν αφεθούν να αποσυντεθούν το αποτέλεσμα θα είναι να μπλοκαριστούν οι σωληνώσεις μας καθώς και ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις τόσο στο pH όσο και στα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών μας.  Η διαδικασία αποσύνθεσης μπορεί επίσης να δημιουργήσει τανίνες στο νερό που θα το έκαναν πιο σκούρο με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δούμε σε τι κατάσταση είναι τα ψάρια μας. Αυτό αποκλείει τη χρήση χώματος, τύρφης,  ξύλινων υλικών ή εκείνων από καρύδα.
  •  Να έχουν το κατάλληλο μέγεθος -  πρέπει να βρείτε κάποιο μέσο που να μην είναι ούτε πάρα πολύ μικρό, αλλά ούτε και πάρα πολύ μεγάλο.  Το μέσο που είναι πάρα πολύ μικρό - παραδείγματος χάριν άμμος, περλίτης, και βερμικουλίτης - θα γίνει γρήγορα πολύ συμπαγές και δεν θα επιτρέπει στον αέρα και το νερό να κυκλοφορήσει ελεύθερα γύρω από τις ρίζες των φυτών.  Το μέσο που είναι πάρα πολύ μεγάλο - παραδείγματος χάριν, μεγάλα ηφαιστιογενή πετρώματα- θα δημιουργήσει μεγάλα κενά αέρα όπου οι ρίζες των φυτών δεν θα μπορέσουν να ευδοκιμήσουν.  Το κατάλληλο μέγεθος για την ενυδρειοπονία φαινεται να είναι μεταξύ 15 και 40 χιλιοστά σε διάμετρο (ιδανικό θεωρώ το 30 χιλιοστά).
 Καλό θα ήταν να
  • Να είναι πορώδες - όσο περισσότερη επιφάνειας δίνετε στα βακτήρια για να εγκατασταθούν τόσο πιο δυνατό και παραγωγικό θα είναι το σύστημά σας. Επιπλέον το πορώδες υλικό κρατά τον αέρα και το νερό καλύτερα από το μη πορώδες υλικό, και είναι πιο ελαφρύ.  Το κατάλληλο μέγεθος ηφαιστιογενούς πετρώματος είναι ένα εξαιρετικό δείγμα.
  • Να είναι εύκολο στο χειρισμό - οι αιχμηρές άκρες του χαλικιού είναι σκληρές τόσο για τις ρίζες των φυτών όσο και για τα χέρια του κηπουρού.  Εάν γεμίσετε το κρεβάτι σας με μέσα στρογγυλευμένα ή με ομαλή επιφάνεια, όπως το βότσαλο ή με ειδικά σφαιρίδια αργίλου, όπως το Hydroton, θα αποφύγετε τέτοιες δυσκολίες.Το Hydroton έχει δυο αρνητικά, εκτός απο την ακριβή τιμή, δεν προσφέρει αρκετά καλή στήριξη σε μεγάλα φυτά όπως οι τοματιές.
Όποιο υλικό και αν επιλέξετε, πρέπει να λάβετε υπόψιν σας οτι τα κρεβάτια πρέπει να έχουν βάθος γύρων στα 33 εκατοστά (φαινεται να ευνοει την αναπτυξη του φυτού) οπότε ο προυπολογισμός σας μπορεί να διαφέρει πολύ διαλέγοντας διαφορετικό υλικό.

 Το Νερό

Το νερό για το περιβάλλον των ψαριών πρέπει να είναι όσο πιο καθαρό γίνεται. Ιδανικά θα πρέπει να έχει  ουδέτερο pH και να μην περιέχει οπωσδήποτε χλώριο ή χλωραμίνες. Εντούτοις, αυτό δεν είναι δυνατό στις περισσότερες περιπτώσεις. Επειδή υπάρχει ο φόβος για την όξινη διάβρωση των σωλήνων, το νερό που κυκλοφορεί στο δίκτυο ύδρευσης έχει pH πάνω από 7 (αλκαλικό).  Επίσης σίγουρα περιέχει χλώριο (ίσως και χλωραμίνες σε κάποιες περιοχές. καλό είναι να ρωτήσετε τους υπευθυνους).  Για να καθαρίσετε το νερό από το χλώριο( όχι απο τις χλωραμίνες, που εαν υπάρχουν θα πρεπει να πάρετε αντιχλώριο απο κάποιο pet shop ή να χρησιμοποιήσετε φίλτρο ενεργού άνθρακα ή φίλτρο UV ). Αυτό θα αποβάλλει το χλώριο το οποίο θα εξατμιστεί.  Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το pH μπορεί να αλλάξει, μην προσπαθήσετε να το  τροποποιήσετε τώρα καθώς θα αλλάξει αργότερα πάλι.
Θέλετε το pH του νερού σας να είναι συμβατό με αυτό που θέλουν τα ψάρια σας, τα φυτά σας και τα βακτήρια  που θα αναπτυχθούν σύντομα στο σύστημά σας.  Για τα ψάρια, αυτό είναι ένα pH περίπου στο 6.5 έως 9.0. Για τα φυτά, αυτό είναι ένα pH περίπου 5.0 έως 7.0 και για τα βακτήρια είναι ένα pH 6.0 έως 8.0.  Στα συστήματα ενυδρειοπονίας γίνεται ένας συμβιβασμός μεταξύ των απαιτήσεων pH και των τριών. Κατά συνέπεια, το βέλτιστο pH είναι περίπου 6.7 έως 7.2. Αυτό είναι εντάξει για τα ψάρια (καθώς προστατεύει από την τοξικότητα αμμωνίας), είναι εντάξει για τα φυτά ( δεδομένου ότι  επιτρέπει τη λήψη των θρεπτικών ουσιών που απαιτούνται για την ανάπτυξη τους) και είναι καλό για τα βακτήρια.
Εδώ είναι μερικοί ασφαλείς τρόποι για να μειωθεί το pH σε ένα σύστημα ενυδρειοπονίας
    Ένα προϊόν αποκαλούμενο “pH Down for Aquariums “ (θα το βρείτε σε pet shop)
    Λίπασμα θειικού σιδήρου 
    Ξίδι (ένα μέτριο οξύ)
    Υδροχλωρικό οξύ (πολύ ισχυρό οξύ)
    Θειικό οξύ (ισχυρό οξύ)
   (μην χρησιμοποιήστε κιτρικό οξύ δεδομένου ότι είναι αντιβακτηριακό!)

Εδώ είναι μερικοί ασφαλείς τρόποι για να αυξηθεί το pH σε ένα σύστημα ενυδρειοπονίας

    Ένα προϊόν αποκαλούμενο “pH Up for Aquariums” (θα το βρείτε σε pet shop)
    Διττανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα)
    Διττανθρακικό κάλιο (ισχυρό - επιπλέον όφελος από την προσθήκη καλίου)
    Σβημένος/ενυδατωμένος ασβέστης - υδροξείδιο ασβεστίου (πολύ ισχυρό)
    Ασβέστης δολομίτη - ανθρακικό άλας μαγνήσιου ασβεστίου (μέτριο - αύξηση σκληρότητας)
    Ανθρακικό ασβέστιο (κοχύλια, τσόφλια αυγών, ήπιο ρυθμιστικό υλικό)

9 σχόλια:

  1. Με παχος 0-16 χιλ. ελαφροπετρα πειστευεται οτι θα ειμαι καλημενος ;
    Μετα παει 22-40 χιλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπορείς να βάλεις μια στρώση 22-40 στον πατο και να αφήσεις το 16 χιλ για την κορυφή. Δεν θα έχεις πρόβλημα πιστεύω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστω πολυ Θα ξεκινησω ενα πακετο μικρης κλιμακας σιγα σιγα και θα τα πουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η δεξαμενη με τα φυτα πρεπει να αδειαζει τελοιος στα 45λεπτα η να αφηνει καποια ποσοτητα νερου στον πατο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η δεξαμενή με τα φυτά πρέπει να αδειάζει μέχρι το σημείο που έχουμε ορίσει 3-5 εκατοστα από τον πάτο στα 45 λεπτά. Πάντοτε παραμένει μικρή ποσότητα νερού στον πάτο. Σε κάθε κύκλο ιδανικά πρέπει να έχει αδειασει το νερό μέχρι το σημείο αυτό και το υπόστρωμα να μην έχει πολύ υγρασία μεχρι τον επόμενο κύκλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ποσότητα του νερού στην δεξαμενή των ψαριών δεν πρέπει να παραμένει σταθερή; πως γίνεται αυτό αφου αδειάζουν τα δοχεία των φυτών; επίσης θα μπορούσες να ξαναβάλεις το σχήμα σου γράφοντας τι είναι το κάθε σωληνάκι γιατί δεν είναι κατανοητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιδανικό είναι να παραμένει σταθερή η στάθμη. Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν να υπάρξει και σύστημα με διακυμάνσεις στην στάθμη. Αυτό που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου είναι οτι το σημείο που πέφτει η στάθμη αποτελεί και την καλύτερη προσέγγιση του όγκου του νερού που εκμεταλεύονται τα ψάρια σου.

      Διαγραφή
  7. Ποσα κιλα νερο περιπου χωρανε τα 2 μισα βαρελια οταν μπει και η ελαφροπετρα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

αναζητηση