Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΕΙΔΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΨΑΡΙΩΝ

Τα ψάρια παρέχουν τις θρεπτικές ουσίες για τα φυτά, και αν τα ψάρια που καλλιεργούμε είναι εδώδιμα, παρέχουν επίσης και μια επιπλέον πηγή πρωτεΐνης για σας. Η διατήρηση  ψαριών μπορεί να αποθαρύνει αρκετούς, ειδικά εκείνους χωρίς οποιαδήποτε προγενέστερη εμπειρία, εντούτοις δεν πρέπει να αποθαρρυνθείτε. Η κράτηση των ψαριών σε ένα σύστημα ενυδρειοπονίας είναι απλούστερη από η διατήρηση των ψαριών σε ενυδρεία, εφ' όσον ακολουθείτε κάποιες απλές κατευθηντήριες.




Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ψαριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα σύστημα ενυδρειοπονίας, ανάλογα με το τοπικά κλίμα και την ύπαρξη προμηθευτών  της κάθε χώρας. Το κλίμα της Ελλάδας, μας  επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε πέστροφες, πέρκες κυπρίνους και άλλα. Πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό είναι η χρήση ενός αφρικάνικου είδους ψαριού με γρήγορη ανάπτυξη και εύκολη διατήρηση των Tilapia. Στην Ελλάδα δεν έχω βρεί κάποιο προμηθευτή Tilapia. Ακολουθεί μία λίστα με μερικά είδη ψαριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν:






Γατόψαρο
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη γατόψαρου σε όλο τον κόσμο που ευδοκιμούν σε ένα σύστημα ενυδρειοπονίας. Το γατόψαρο των  καναλιών είναι από τα ευρύτατα εκτρεφόμενα είδη υδατοκαλλιέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, και την Αυστραλία. Το γατόψαρο τρώγεται, αυξάνεται γρήγορα και παρέχει πολλά απόβλητα για τα φυτά. Σύνηθες μέγεθος 25-45 εκ και βάρος 0.5-1 κιλό




Κυπρίνος




Υπάρχουν πολλά είδη κυπρίνου που θα μπορούσαν πολύ καλά να ταιριάξουν σε ένα σύστημα ενυδρειοπονίας, δυστυχώς λόγω των αναπαραγωγικών ικανοτήτων τους (αναπαράγονται εύκολα και ανεξέλεγκτα), της σκληρής τους φύσης και της δυνατότητάς τους να προσαρμοστούν εύκολα σε πολλές περιοχές του κόσμου, ο κυπρίνος μπορεί να γίνει επιβλαβής για τα τοπικά είδη ψαριών εάν αφεθεί ελεύθερο. Γι'αυτό σε κάποιες χώρες συχνά υπάρχουν υψηλά πρόστιμα και αμοιβές για την διατήρηση τους. Στην Ελλάδα δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο χωρίς να είμαι σίγουρος όμως. Ο κυπρίνος έχει επίσης μια αρκετά κακή φήμη, σε ότι αφορά τη γεύση του αλλά και την ποιότητα του σαν τροφή, εντούτοις, η καλλιέργεια κυπρίνου είναι η πιο εκτεταμένη στον κόσμο δεδομένου ότι καλλιεργείται στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας. Σύνηθες μέγεθος 25-35 εκ βάρος: 0.5-2 κιλά




Χρυσόψαρα








Αν και μερικοί άνθρωποι μπορούν να τα ομαδοποιήσουν με τον κυπρίνο, θα μιλήσω για αυτά χωριστά. Πωλούνται στα τοπικούς καταστήματα κατοικίδιων ζώων ή από προμηθευτές ψαριών (πολύ εύκολο να τα βρεί κανείς) . Το χρυσόψαρο είναι γενικά αρκετά σκληροτράχηλο ψάρι  και αποτελεί μια καλή προσθήκη σε ένα σύστημα ενυδρειοπονίας. Σε πολλές περιοχές θα αναπαραχθούν σε μια δεξαμενή, αν και χρειάζονται γενικά την κάλυψη από φυτά μέσα στη δεξαμενή για να αναπαραχθούν. Σύνηθες μέγεθος: 15-18 εκ. Βάρος 150-300γρ






Πέρκα 
Έχει τα πιό υψηλά επίπεδα ωμέγα τρία λιπαρών οξέων από οποιοδήποτε είδος ψαριού στον κόσμο. Απαιτούν θερμό νερό και είναι παμφάγα. Προσαρμόζονται πολύ καλά σε ένα σύστημα ενυδρειοπονίας, και αυξάνονται γρήγορα. Σύνηθες μέγεθος 18-25 εκ. Βάρος 200-400γρ







Koi
Ένα άλλο είδος κυπρίνου, αλλά καλύτερα - γνωστός ως «Koi» παρά ώς κυπρίνος. Το Koi είναι πολύ κοινό στις ασιατικές κοινωνίες και βρίσκονται συχνά σε μεγάλες διακοσμητικές λίμνες. Για όσους έχουν ασχοληθεί με την διατήρηση λιμνούλας είναι πολύ γνωστό. Υπάρχουν σε πολλά καταστήματα κατοικίδιων ζώων.Τα Koi αντέχουν σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και θα συνεχίσουν να τρωνε με όρεξη και το χειμώνα κάνοντας τα μια πολύ καλή επιλογή για ένα σύστημα ενυδρειοπονίας είναι μια μεγάλη πρόταση για τον εφοδιασμό των ψαριών.Σύνηθες μέγεθος 25-40 εκ βάρος: 0.5-1.5 κιλό







Πέστροφα


Η πέστροφα είναι ένα εξαιρετικό ψάρι για τα συστήματα ενυδρειοπονίας όπου οι θερμοκρασίες ύδατος είναι λίγο χαμηλότερες. Η πέστροφα προτιμά τις θερμοκρασίες ύδατος μεταξύ 10°C και 20°C. Έχουν εξαιρετικά γρήγορα ποσοστά αύξησης και άριστη αναλογία ταΐσματος- αύξησης βάρους καθώς και αποβολή περιττωμάτων .Σύνηθες μέγεθος 20-30 εκ βάρος: 0.2-1 κιλό.






Tilapia


Εξαιρετικά δημοφιλές στα συστήματα ενυδρειοπονίας. Είναι ένα ιδανικό είδος για πολλούς λόγους. Είναι εύκολο να αναπαραγάγουν, ταχέως αναπτυσσόμενα, ανθεκτικά σε πολύ κακές συνθήκες νερού, είναι παμφάγα διατροφή και έχω διαβάσει ότι έχουν καλή γεύση . Απαιτούν θερμό νερό. Εάν ζείτε σε μια περιοχή με αρκετό κρύο καλύτερα να καλλιεργήσετε ένα άλλο είδος ψαριού που αντέχει σε αυτές τις θερμοκρασίες παρά να προσπαθήσετε να ζεσταίνετε την δεξαμενή.






Αριθμός ψαριών
Αυτό είναι ένα αρκετά ένα δύσκολο θέμα συζήτησης μεταξύ των ανθρώπων που ασχολούνται με την ενυδρειοπονία. Τα επίπεδα ''φορτώματος'' ψαριών μέσα σε ένα σύστημα μπορούν να είναι τόσο υψηλά όσο σε συστήματα υδατοκαλλιέργειας με επανακυκλοφορία, εντούτοις όσο υψηλότερος ο δείκτης πυκνότητας τόσο υψηλότερη η πιθανότητα να πάει κάτι στραβά. Σε πολύ υψηλούς δείκτες πυκνότητας πρέπει να παρακολουθείτε πολύ συχνά όλες τις παραμέτρους του νερού για να είστε βέβαιοι ότι κρατιούνται στο βέλτιστο.
Εάν χαμηλώσετε τα επίπεδα πυκνότητας των ψαριών έπειτα χαμηλώνετε τα επίπεδά κινδύνου για τα ψάρια σας. Τα ποσοστά αύξησης των φυτών σε λιγότερο φορτωμένα συστήματα μπορούν ακόμα να είναι πολύ εντυπωσιακά. Σε γενικές γραμμές το πόσα ψάρια θα βάλετε στη δεξαμενή εξαρτάται από το μέγεθος της δεξαμενής, το μέγεθος των ψαριών, των αριθμό και το μέγεθος των κρεβατιών και της συνθήκες αερισμού της δεξαμενής. Αρχικά ξεκινάμε με λίγα ψάρια και σιγά σιγά αυξάνουμε και παρατηρούμε τις μετρήσεις μας.

4 σχόλια:

  1. Μήπως ξέρει κανείς που μπορώ να προμηθευτώ γατόψαρα παγκασιους? θέλω καμιά δεκαριά.. ετοιμάζω ένα σύστημα με δεξαμενή 600 λίτρα και κρεβάτια 2 τετραγωνικά εμβαδών και 400 λίτρα όγκο όταν είναι αδεία(χωρίς χαλίκι).σε πετ σοπ αν και δεν το χω ψάξει παρά πολύ, είναι ακριβά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωραίο και κατατοπιστικό το μπλογκ σας μιας και τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι με το θέμα.
    Αυτό που με προβληματίζει όμως είναι η επιλογή καθώς και η προμήθεια ψαριών...
    κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eχω μια δεξαμενη απο μπετον 4χ5χ1.2m Mεσα υπαρχουν περιπου 120 χρυσοψαρα. Ξεκινησα με 30 φυτα διαφορων τυπων τον Νοεμβριο 2017 Μεχρι στιγμης ολα καλα. Επανακυκλοφορω το νερο (35 m3 περιπου) με βυθιζομενη αντλια 6m3/h απο υψος 0.50m για καλυτερη οξυγονωση. Οποιαδηποτε συμβουλη ειναι ευπροσδεκτη. Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην ξεχνάμε πως για κάθε ψάρι που βάζουμε πρέπει να μην ξεχνάμε πως είναι ζωντανός οργανισμός και πρέπει να έχει τις κατάλληλες συνθήκες για να είναι υγιείς και να ζει σε σωστό περιβάλλον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

αναζητηση