Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΥΔΡΕΙΟΠΟΝΙΑ;;;

H ενυδρειοπονία(Αquaponics) είναι μια μέθοδος ανάπτυξης φυτών μαζί με ψάρια σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Τα ψάρια κρατιούνται σε δεξαμενές, και τα φυτά αυξάνονται υδροπονικά-δηλ. χωρίς χώμα. Τα φυτά βρίσκονται στα ''κρεβάτια''(δοχείο φυτέματος), αλλά οι ρίζες τους κρέμονται κάτω σε μια σκάφη με νερό. Όταν τα ψάρια ζουν σε δεξαμενές, τα απόβλητά τους αυξάνονται στο νερό, που τελικά γίνεται δηλητηριώδες για αυτά. Αλλά ο,τι είναι τοξικό για τα ψάρια είναι θρεπτικό για τα φυτά που φαίνεται να αγαπούν όσο τίποτα άλλο να απορροφούν αυτά τα απόβλητα των ψαριών. Έτσι με την ενυδρειοπονία, το γεμάτο με απόβλητα ψαριών νερό από τις δεξαμενές  διοχετεύεται στις σκάφες (''κρεβάτια ανάπτυξης'') όπου βρίσκονται οι ρίζες των φυτών. Όταν τα φυτά απορροφούν τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται από εκείνο το νερό, ουσιαστικά το καθαρίζουν από τις τοξικές για τα ψάρια ουσίες. Κατόπιν το ίδιο καθαρισμένο πια νερό μπορεί να διοχετευθεί ξανά πίσω στις δεξαμενές ψαριών. 

Αυτή η μέθοδος καλλιέργειας ψαριών και φυτών είναι αποδοτική σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Καταρχήν, δεν χρειάζονται λιπάσματα και άλλες χημικές ουσίες για τη γεωργική διαδικασία. Στην θέση τους λειτουργούν πρακτικά ως φυσικό λίπασμα για τα φυτά τα απόβλητα των ψαριών. Δεύτερον, γίνεται εξοικονόμηση νερού επειδή το νερό ανακυκλώνεται μέσα στις δεξαμενές με ελάχιστες απώλειες. Τρίτον, ένα σύστημα ενυδρειοπονίας μπορεί να οργανωθεί οπουδήποτε (ταράτσες, υπόγεια με τεχνητό φωτισμο κλπ.).Τέταρτον, τα φυτά φυτεύονται σε πολύ κοντινότερες αποστάσεις από ο,τι στις συμβατικές καλλιέργειες.

Η ενυδρειοπονία (Aquaponics) μπορεί να φαίνεται σαν καινούργια μόδα που καθιερώθηκε από κάποιους οικολόγους. Στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ παλιά τεχνική. Η προέλευση της ενυδρειοπονίας (aquaponics) εντοπίζεται στους αρχαίους πολιτισμούς των Αιγυπτιων και των Αζτέκων . Επιπλέον, οι χώρες της Άπω Ανατολής όπως η Ταϊλάνδη και η Κίνα χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τις τεχνικές ενυδρειοπονίας στους ορυζώνες ρυζιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αναζητηση